Panel používateľa

Praženie kávy

Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza kávové zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu. Proces praženia sa začína po dosiahnutí 200 °C.

Káva nadobúda hnedastú farbu a zvyšovaním teploty postupne ešte viac tmavne. Zrno stratí vlhkosť, váha upraženej kávy klesne podľa typu praženia a vlhkosti zelenej kávy o 10 až 20 %. Postupne sa karamelizujú cukry a prebiehajú ďalšie procesy, pri ktorých káva získava neopakovateľnú arómu a chuť. Vyšším stupňom praženia klesá obsah kofeínu v káve. Zrná zväčšia objem až o 100 % a popraskajú. Praženie sprevádzajú aj charakteristické procesy:

  • uvolňovanie šupiek,
  • prvé praskanie – je zviazané s uvolňovaním vody,
  • krátke ticho,
  • druhé praskanie – tichšie a intezívnejšie, zviazané s uvolňovaním CO2 zo zrna.


Tieto procesy predstavujú veľmi dôležité signály pre pražiara a hovoria o fáze upraženia kávového zrna.

Farba Povrch zrna Teplota zrna Názov praženia Chuť
Veľmi svetlo hnedá suchý 205 °C Cinamon Prevláda kyslosť, tenké telo, káva má trávovú pachuť.
Svetlo hnedá suchý prvé praskanie - 205 °C Cinamon New England Prevláda kyslosť, začína sa vyvýjať telo, používa sa v lacných zmesiach
Primerane svetlo hnedá suchý 215°C Light Kyslosť dosahuje maximum, začína sa rozvíjať telo a komplexnosť.
Stredne hnedá suchý 215 - 225 °C Regular city Mierne klesá kyslosť, aróma a komplexnosť je na maxime, začína sa rozvíjať sladkosť.
Stredne tmavo hnedá kvapky oleja na povrchu druhé praskanie - 225 - 230 °C Full city, Viedenské, Kontinentálne Takmer všetky vlastnosti na maxime, vyvážená káva
Primerane tmavo hnedá lesklý povrch 230 - 235 °C Espresso, Francúzske praženie Nízka kyslosť, mohutné telo maximálna sladkosť
Tmavo hnedá veľmi lesklý povrch 240 °C talianske, neapolské začínajú sa objavovať spálené tóny, ostné chuťe sú na ústupe
Veľmi tmavo hnedá lesklý povrch 245 °C Španielske, tmavé francúzske Prevládajú spálené tóny
Čierna ... začína horieť ... Káva je takmer spálená
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie