Praženie kávy
Praženie kávy je najdôležitejšou fázou prípravy kávy. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnosti kávy. Počas praženia prechádza kávové zrno niekoľkými charakteristickými fázami a mení farbu. Proces praženia sa začína po dosiahnutí 200 °C.
Káva nadobúda hnedastú farbu a zvyšovaním teploty postupne ešte viac tmavne. Zrno stratí vlhkosť, váha upraženej kávy klesne podľa typu praženia a vlhkosti zelenej kávy o 10 až 20 %. Postupne sa karamelizujú cukry a prebiehajú ďalšie procesy, pri ktorých káva získava neopakovateľnú arómu a chuť. Vyšším stupňom praženia klesá obsah kofeínu v káve. Zrná zväčšia objem až o 100 % a popraskajú. Praženie sprevádzajú aj charakteristické procesy:
- uvolňovanie šupiek,
- prvé praskanie – je zviazané s uvolňovaním vody,
- krátke ticho,
- druhé praskanie – tichšie a intezívnejšie, zviazané s uvolňovaním CO2 zo zrna.
Tieto procesy predstavujú veľmi dôležité signály pre pražiara a hovoria o fáze upraženia kávového zrna.
Farba | Povrch zrna | Teplota zrna | Názov praženia | Chuť |
Veľmi svetlo hnedá | suchý | 205 °C | Cinamon | Prevláda kyslosť, tenké telo, káva má trávovú pachuť. |
Svetlo hnedá | suchý | prvé praskanie - 205 °C | Cinamon New England | Prevláda kyslosť, začína sa vyvýjať telo, používa sa v lacných zmesiach |
Primerane svetlo hnedá | suchý | 215°C | Light | Kyslosť dosahuje maximum, začína sa rozvíjať telo a komplexnosť. |
Stredne hnedá | suchý | 215 - 225 °C | Regular city | Mierne klesá kyslosť, aróma a komplexnosť je na maxime, začína sa rozvíjať sladkosť. |
Stredne tmavo hnedá | kvapky oleja na povrchu | druhé praskanie - 225 - 230 °C | Full city, Viedenské, Kontinentálne | Takmer všetky vlastnosti na maxime, vyvážená káva |
Primerane tmavo hnedá | lesklý povrch | 230 - 235 °C | Espresso, Francúzske praženie | Nízka kyslosť, mohutné telo maximálna sladkosť |
Tmavo hnedá | veľmi lesklý povrch | 240 °C | talianske, neapolské | začínajú sa objavovať spálené tóny, ostné chuťe sú na ústupe |
Veľmi tmavo hnedá | lesklý povrch | 245 °C | Španielske, tmavé francúzske | Prevládajú spálené tóny |
Čierna | ... | začína horieť | ... | Káva je takmer spálená |