Panel používateľa

Ako pripraviť kvalitné espresso

Prípravu dobrého espressa môže ovplyvniť množstvo faktorov. Pokúsime sa vám priblížiť niektoré z nich a vyzdvihnúť najčastejšie chyby, ktoré sa vyskytujú pri príprave espressa a upozorniť na ne.

Chyby, ktorých odstránenie je našou úlohou:

  1. Nákup kvalitnej zelenej kávy - bez defektov, šetrne spracovaná a výberová káva.
  2. Vždy čerstvo upražená - maximálne 3 týždne od praženia.
  3. Čo najmenšie percento robusty. Buď čistá arabika alebo maximálne 10 - 20 % robusty.

Chyby, ktoré môžete ovplyvniť doma (alebo v kaviarni) pri príprave espressa:

  1. Správne skladovanie kávy - káva sa má skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste. Vždy nakupujte len toľko kávy, koľko stihnete spotrebovať približne za 2 týždne. Káva rýchlo zvetráva, a tým stráca svoj pôvodný chuťový profil. Ideálne je skladovať kávu v zrnách, zomletá káva zvetráva ešte rýchlejšie.
  2. Správne mletie kávy - nastavenie ideálneho mletia kávy je jeden z najdôležitejších krokov pred prípravou espressa, preto mu venujeme osobitný článok.
  3. Utlačenie a zarovnanie kávy - v páke (portafiltri) je potrebné kávu utlačiť tamperom. Malo by sa na kávu zatlačiť hmotnosťou ideálne 20 kg. Okrem utlačenia v páke je dôležité aj to, aby káva nebola v páke šikmo, ale aby bola zarovnaná.
  4. Odpustenie vody pred nasadením páky - predtým, než nasadíme páku (portafilter) do kávovaru, pustíme "na prázdno" napr. espresso. Je to preto, aby sa očistila sprcha od zvyškov predošlej kávy a táto sa nedostala do ďalšej.
  5. Maximálny čas prípravy - príprava kávy by mala trvať maximálne 30 sekúnd. Pre štandardné espresso je ideálnych 25 sekúnd. Čas sa počíta od momentu stlačenia tlačidla na kávovare, nie od momentu, keď začne káva vytekať do šálky.
  6. Nahriate šálky - pre pekné rozvinutie cremy na espresse je dôležité používať nahriate šálky. Ak Váš kávovar nemá na vrchu miesto na ohrievanie šálok, pustite do šálky trošku horúcej vody alebo pary z trysky.
  7. Kvalitný kávovar - v neposlednom rade kvalitu kávy ovplyvní kávovar. Ideálny je kávovar, ktorý má svoj bojler na vodu. Pokiaľ má kávovar len prietokový ohrievač, nedokáže počas celej prípravy espressa udržať presne stabilnú teplotu pretekajúcej vody.
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie