Káva z Kuby
Ak sa pozrieme na mapu Karibiku, isto nám neujde, že káva sa musí pestovať aj na ostrove slobody, na Kube. História kávy sa začala na Kube písať v roku 1748, keď Jose Antonio Gelabert priviezol na Kubu prvé sadenice kávovníka. Tak, ako v celej karibskej oblasti, aj tu sa začalo káve dobre dariť.
Koncom 18. a počas 19. storočia bola Kuba hlavným exportérom kávy pre Španielsko. Produkcia postupne narastala. Pred kubánskou revolúciou v roku 1956 Kuba exportovala okolo 20 000 ton kávy. Po revolúcii boli plantáže znárodnené a rýchlo upadali. V 70. rokoch produkcia začala znova pomaly narastať, ale ďalší úpadok prišiel s pádom Sovietskeho zväzu, ktorý bol hlavný odberateľ kubánskej kávy a v rámci podpory platil vyššie ako svetové ceny. V súčasnosti sa kávový priemysel opäť vzmáha.
Prírodné podmienky sú veľmi podobné ako v celej karibskej oblasti. Káva sa pestuje hlavne v horách Sierra Maestra v tieni vyšších rastlín (shadow growing). Káva sa spracúvava suchým aj mokrým spôsobom. Šálka kubánskej kávy je bohatá, má ťažké telo s nízkou aciditou, čokoládovou chuťou a dlhou dochuťou. Ako všetky ostrovné kávy je veľmi jemná.