Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou a mohutným telom. Brazília sa produkciou a vývozom kávy zaraďuje medzi kávové giganty.
Brazílska káva je spracovávaná tromi rôznymi spôsobmi: prírodný suchý proces - najpoužívanejší, mokrý proces a polomokrý proces /pulped natural/.
Najkvalitnejšie brazílske kávy sa pestujú v regiónoch: Sul de Minas, Mogiana, Cerrado a Matas de Minas. Regiony s najväčšou produkciou sú South of Minas-"Sul de Minas", Savanna-„Cerrado", Minas Gerais Mountains, Minas Chapada. Najväčším exportérom kávy je prístav Santos /nie je to región ani farma, kde sa káva pestuje, ako si mnohí myslia/.
Produkcia za rok 2005/2006: Supremo Estimate – 35 000 000 vriec (á 60 kg).
Yellow Bourbon
Ide o najviac cenenú brazílsku kávu. Bouron je spolu s Typicou pôvodnou a tradičnou varietou arabiky Vyznačuje sa žlltou farbou dozretých kávových čerešní. Prevažne sa spracúvava metódou označovanou pulped natural. Je to niečo medzi pranou a nepranou kávou. Šupka a dužina sú odstránené hneď po zbere a káva sa v pergamine dosušuje na slnku. Má stredné telo, jemnú acidiu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Z brazílskych káv je to asi najkomplexnejšia káva.
Klasifikácia podľa počtu defektných zŕn:
Klasifikácia podľa veľkosti zrna:
Peaberry: