El Salvador produkuje iba arabiku. Z variet je najviac zastupená Bourbon s 68% podielom, ďalej nasleduje Pacas s 29% podielom a zvyšné 3% ostávajú pre ďalšie variety.
Klasifikácia kávy, a aj kvality, závisí od nadmorskej výšky, v ktorej sa káva pestuje, čím vyššia nadmorská výška, tým kvalitnejšia káva:
Prevažné množstvo (71%) je klasifikované ako SHG a HG.
Šálka salvadorskej kávy predstavuje veľmi čistú a vyváženú chuť s príjemnou arómou, s dobre vyváženým telom, s ostrou, ale zároveň jemnou aciditou, s čokoládovými a orieškovými tónmi. Je podobná kostarickým a guatemalským kávam, regiónu Antigua.
V poslednej dobe sa El Salvador špecializuje na gurmánske kávy. Minimálne požiadavky na označenie „gourmet coffee" salvadorského Coffee Councilu sú:
Viac o Salvadorskej káve nájdete na www.salvadorancoffees.com