káva, espresso kávovar a kávovary

India Plantation AA 1 kg
India Plantation AA 1 kg


Indonézia, Java Blawan WIB Grade 1, 250g
Indonézia, Java Blawan WIB Grade 1, 250g


Tamper 58 mm s hliníkovou rúčkou
Tamper 58 mm s hliníkovou rúčkou


JV
JV


ELEKTRA Q1
ELEKTRA Q1


powered_by.png, 1 kB
čerstvá káva arrow O káve arrow Praženie arrow Domáce praženie kávy
Domáce praženie kávy Zobraziť ako PDF Vytlačiť článok Upozorniť na článok e-mailom

Doma upražená káva - čerstvá káva

Kávu môžeme pražiť aj doma, ako to robili naši rodičia. Až postupná industrializácia priniesla kávu praženú, neskôr mletú a nakoniec instantnú. S vývojom postupne klesala kvalita až po instantnú kávu, ktorá je poväčšine z robusty a stráca všetky podstatné vlastnosti, zachováva si len kofeín.

Doma môžeme kávu upražiť na panvici, v rúre, prípadne stroji na popcorn. Najjednoduchšie je upražiť kávu na panvici.

Potrebujeme:

Zelenú kávu, panvicu, prípravok na chladenie – rozprašovač s vodou, vychladený plech, ventilátor....

Postup (uvedené časy sú orientačné a závisia od druhu kávy a nastavenej teploty):

 

zelená káva

Na panvicu dáme v jednej vrstve zelenú kávu, tak aby nepokryla celé dno (kávové zrná zväčšia objem).

Za stáleho miešania (potriasania) postupne zahrievame panvicu na miernom ohni. Postupnou praxou zistíte aký plameň je najlepší pre čo najrovnomernejšie upraženie zŕn. Optimálny čas je 10 až 15 minút.

 praženie kávy

Stále kávu premiešavame - čím viac tým rovnomernejšie upraženie zŕn.

 

 Praženie kávy - cinamon roast

Káva postupne žltne až hnedne. Asi po troch minútach sa začnú oddeľovať šupky.

Šupky Vám môžu začať lietať po byte, ale dajú sa povysávať. Káva s prírodnym (suchým) spracovaním (najčasteješie brazílska) produkuje viac šupiek ako káva spracovaná mokrým procesom (praná káva). 

 Praženie kávy 
  Káva ďalej hnedne a asi po šiestich minútach sa začne uvoľňovať intenzívnejšia aróma, a málo bieleho dymu. Začína prvé pukanie.
  Po 8 minútach je praskanie najintenzívnejšie. Ako ale môžete vydieť, málo som miešal a káva je nerovnomerne upražená.
  Postupne sa praskanie vytráca. V prestávke sa začína z kávy mierme dymiť a začína druhé pukanie.
  V tejto fáze odporúčame prestať praženie a kávu vychladiť.  Káva sa po odstavení ešte praží pretože teplota vnútri zrna je stále vysoká.
 chladenie kávy

Na chladenie môžeme použiť ventilátor a chladiť kávu v cedítku, postrek vodou z rozprašovača, prípadne ju vysypať na plech vychladený v chladničke.

Z kávy vyfúkame šupky.

Vychladenú kávu uložíme do nádoby a uzavrieme po cca 12 hodinách, pretože z kávy sa uvoľňujú plyny a nádoba by mohla explodovať. 

 

mletie kávy Kávu pomelieme ..
  

A môžeme podávať.

Aj napriek nie celkom rovnomernému praženie bola káva vynikajúca a hlavne naša prvá čerstvá káva.  

 

 
< Predchádzajúci článok   Nasledujúci článok >
© 2014 Kafe.sk - čerstvá káva - kávovary - espresso
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.